Menu

Aktuality

Nejnovější články

Aktualizace vzoru Dohoda o práci na dálku

06. 11. 2023 Autor: Vzorné Právo

Výpověď z pracovního poměru a pracovní neschopnost

18. 08. 2023 Autor: Jaroslav Škubal

Vyberte si správný vzor!

14. 09. 2022 Autor: Vzorné Právo

06. 11. 2023 Aktualizace vzoru Dohoda o práci na dálku

Kategorie: Aktuality , Zaměstnání Autor: Vzorné Právo

V souvislosti s novelou zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, provedenou zákonem č. 281/2023 Sb., jsme aktualizovali vzor Dohody o práci na dálku (dříve Dohoda o práci z domova). 

Celý článek

25. 09. 2023 Prohlášení členů volených orgánů obchodní korporace - aktualizované vzory

Kategorie: Podnikání , Aktuality Autor: Vzorné Právo

V polovině letošního roku došlo ke změně zákonné úpravy podmínek, za kterých může fyzická osoba vykonávat funkci člena voleného orgánu obchodní korporace. Dosud byly potřebné podmínky stanoveny občanským zákoníkem (OZ), zákonem o obchodních korporacích (ZOK) a zákonem o živnostenském podnikání. Nyní byla zrušena úprava odkazující na zákon o živnostenském podnikání a úprava tam obsažená se přesunula do § 46 a § 46a ZOK.

V souvislosti s touto změnou jsme na Vzorném Právu aktualizovali vzory Prohlášení jednatele (v kategorii Pečuji o společnost s ručením omezeným) a Prohlášení člena voleného orgánu (v kategorii Pečuji o akciovou společnost).

Celý článek

01. 02. 2023 Datové schránky od 1. 1. 2023 povinné pro všechny OSVČ a všechny právnické osoby

Kategorie: Podnikání , Aktuality Autor: Vzorné Právo

K 1. 1. 2023 nabyla účinnosti další novela zákona č. 300/2008 Sb., o elektronických komunikacích, na jejímž základě jsou v období od ledna do konce března 2023 datové schránky zřizovány povinně velkému množství fyzických i právnických osob, které dosud datové schránky mít nemusely. Komu letos stát zřídil nebo brzy zřídí datovou schránku, jak zřízení datové schránky probíhá a na co si dát v souvislosti s datovou schránkou pozor?

Celý článek

16. 06. 2022 Zapojte mládež - i letos o prázdninách

Kategorie: Zaměstnání , Aktuality Autor: Vzorné Právo

Za čtrnáct dní skončí většině studentů školní rok, po dvou nestandardních letech rok z těch normálnějších. Pro část studentů letní prázdniny představují příležitosti si přivydělat a získat pracovní zkušenosti, zaměstnavatelům studenti zase pomohou pokrýt zvýšenou potřebu pracovních sil.

Jaká jsou ale pravidla zaměstnávání pracovníků mladších 18 let? Ve dnešním článku znovu publikujeme loňský obrazový průvodce zaměstnáváním mladistvých a nabízíme vzory s variantami i pro mladistvé zaměstnance. 

Řešíte-li nyní nikoli uzavření, ale naopak ukončení pracovněprávního vztahu, přečtěte si náš starší, ale stále aktuální článek plný užitečných tipů a vzorů. 

Přejeme Vám pěkné léto.

Celý článek

01. 04. 2022 Bydlení pro uprchlíky

Kategorie: Aktuality , Nemovitosti Autor: Vzorné Právo

Během března 2022 přišly do České republiky desetitisíce uprchlíků z Ukrajiny, těžce zasažené ruskou agresí započatou koncem února. Většina z nich našla dočasné bydlení a další potřebnou pomoc díky výjimečně intenzivní pomoci ze strany obrovského počtu jednotlivců, nejrůznějších institucí a státu.

Pomoci se uprchlíkům dostává často s odzbrojující rychlostí. I ve vypjaté situaci pak pomůže, pokud si strany najdou potřebný čas na zvážení svých možností a potřeb a promyšlení a dojednání podmínek pomoci / spolupráce.

Celý článek

23. 03. 2022 Nová pravidla zaměstnávání občanů Ukrajiny v důsledku války na Ukrajině

Kategorie: Zaměstnání , Aktuality Autor: Vzorné Právo

Dne 21. března 2022 nabyly účinnosti dva zákony, které umožňují občanům Ukrajiny, prchajícím před ozbrojeným konfliktem probíhajícím na území jejich státu, volný přístup na trh práce v České republice. Jedná se o zákon č. 65/2022 Sb., o některých opatřeních v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace, podle něhož získávají občané Ukrajiny a někteří cizinci na území České republiky dočasnou ochranu (viz dále), a zákon č. 66/2022 Sb., o opatřeních v oblasti zaměstnanosti a oblasti sociálního zabezpečení v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace. Oba zákony mají v tuto chvíli účinnost omezenou do 31. března 2023.

Celý článek

04. 03. 2022 Exekuce srážkami ze mzdy zaměstnance - zaměstnavatel má nyní nárok na paušální náhradu nákladů

Kategorie: Aktuality Autor: Vzorné Právo

Pro exekuce srážkami ze mzdy dosud platilo, že srážky provádí zaměstnavatel, u kterého je povinný z exekuce zaměstnaný, na vlastní náklady. To se nyní pro exekuce nařízené po 1. 1. 2022 mění. Jak?

Celý článek

20. 01. 2022 Máte datovou schránku? Pravidelně ji kontrolujte

Kategorie: Podnikání , Aktuality Autor: Vzorné Právo

S prvním lednem roku 2022 nabyla účinnosti novela zákona č. 300/2008 Sb., o elektronických komunikacích, která zavedla mimo jiné tzv. fikci doručení i pro soukromoprávní komunikaci realizovanou prostřednictvím datové schránky. Co to pro majitele datové schránky znamená?

Celý článek

26. 11. 2021 Vzorné Právo naděluje 15% vánoční slevu a k tomu více času do příštího roku

Kategorie: Aktuality

Podnikáte? Pronajímáte nebo prodáváte a kupujete nemovitosti? Máte na starosti personální agendu nebo vše související s ochranou osobních údajů? Práci si můžete usnadnit a zrychlit, a to díky automatizovým online vzorům, které pro tyto situace připravilo Vzorné Právo.

Celý článek

19. 10. 2021 MILOSTIVÉ LÉTO jako mimořádná příležitost získat osvobození od placení některých pohledávek veřejnoprávních věřitelů

Kategorie: Aktuality Autor: Vzorné Právo

Přesně na Den vzniku samostatného československého státu, státní svátek, který se v České republice bude slavit dne 28. 10. 2021, začnou platit přechodná ustanovení exekučního řádu, podle kterých získávají dlužníci na omezenou dobu 3 měsíců mimořádnou možnost získat osvobození od valné většiny příslušenství dluhů vymáhaných exekutorem vůči veřejnoprávním věřitelům, tj. vůči státu, jeho organizačním složkám a příspěvkovým organizacím, případně právnickým osobám, u nichž má stát většinovou majetkovou účast. Institut se v médiích objevuje převážně pod názvem Milostivé léto. (aktualizace ke dni 19. 11.: k milostivému létu se připojily i některé soukromoprávní subjekty, např. Air Bank, Home Credit, Česká spořitelna či Komerční banka, čtěte na konci článku)

Celý článek