Menu

Rodina

Nejnovější články

Aktualizace vzoru Dohoda o práci na dálku

06. 11. 2023 Autor: Vzorné Právo

Výpověď z pracovního poměru a pracovní neschopnost

18. 08. 2023 Autor: Jaroslav Škubal

Vyberte si správný vzor!

14. 09. 2022 Autor: Vzorné Právo

07. 04. 2021 Rozvod manželství

Kategorie: Rodina Autor: Vzorné Právo

Je to bohužel celkem jasné – mnohá manželství už jen těžko zvládají předlouhá protikoronavirová opatření. Zatímco v jarní karanténě se manželé častěji dokázali semknout a opatření vydržet, další lockdown trvající od podzimu už snášíme o poznání hůře. Přibývá proto i rozvodů

Pokud se to týká zrovna vás, pak nabízíme jednoduchý přehled, jak při rozvodu postupovat, a vzory, které mohou těžkou situaci aspoň trochu usnadnit.  

Celý článek

06. 08. 2019 Výprosa vs. Výpůjčka vs. Nájem vs. Zápůjčka

Kategorie: Rodina Autor: Petr Bezouška

V běžném životě si ani neuvědomujeme, jak často uzavíráme smlouvy. Činíme to bezděčně, neformálně a bez zkoumání různých následků. 

Celý článek

21. 05. 2019 Daňové aspekty darování

Kategorie: Rodina Autor: Martin Švalbach, Jan Bürger

Darování je z pohledu českého daňového práva považováno za bezúplatný příjem na straně obdarovaného, který podléhá dani z příjmů. V případě darování mezi příbuznými je ve většině případů tento příjem osvobozen od daně, ale může být spojen s určitými dalšími daňovými povinnostmi.

Celý článek

09. 05. 2019 Rodina, peníze a obnažení charakteru

Kategorie: Rodina Autor: Petr Bezouška

Na následujících řádcích je popsán skutečný příběh. Ukazuje, jak je důležité být obezřetný i v těch případech, v nichž spolu jednají členové rodiny, ti nejbližší příbuzní. Poučení z příběhu zní – uzavírejte raději i jednoduché darovací smlouvy v písemné formě, a když si necháváte posílat peníze na účet, dbejte, aby šlo o účet, k němuž máte dispoziční oprávnění.

Celý článek