Menu

Tipy pro vás

Nejnovější články

Aktualizace vzoru Dohoda o práci na dálku

06. 11. 2023 Autor: Vzorné Právo

Výpověď z pracovního poměru a pracovní neschopnost

18. 08. 2023 Autor: Jaroslav Škubal

Vyberte si správný vzor!

14. 09. 2022 Autor: Vzorné Právo

18. 08. 2023 Výpověď z pracovního poměru a pracovní neschopnost

Kategorie: Tipy pro vás , Zaměstnání Autor: Jaroslav Škubal

Situace: 
Jste zaměstnanec a zaměstnavateli jste podal písemnou výpověď z pracovního poměru. Během výpovědní doby ale musíte nastoupit do nemocnice k operaci a ocitnete se v pracovní neschopnosti. Co udělat, aby se Vám výpovědní doba neprodloužila o dobu pracovní neschopnosti? 

Celý článek

14. 09. 2022 Vyberte si správný vzor!

Kategorie: Tipy pro vás Autor: Vzorné Právo

Vzorné Právo nabízí přes 230 vzorů dokumentů. Jak si mezi nimi vybrat?

Celý článek

04. 07. 2022 Zvýšení cen služeb poskytovaných spolu s nájmem - lze jednostranně zvýšit zálohy?

Kategorie: Nemovitosti , Tipy pro vás Autor: Šárka Kalinová

Situace:
Bydlíte v nájemním bytě a ve smlouvě máte sjednané nejen nájemné, ale i výši záloh na služby, které pronajímatel poskytuje nájemci v souvislosti s nájmem (obvykle zejména dodávky tepla a vody, odvádění odpadních vod, odvoz komunálního odpadu, osvětlení a úklid společných částí domu, zajištění příjmu rozhlasového a televizního vysílání, provoz a čištění komínů, případně provoz výtahu – přesný rozsah závisí na situaci v domě a případném ujednání mezi nájemcem a pronajímatelem).

Nyní Vám pronajímatel poslal dopis, kterým Vám oznamuje zvýšení záloh s odůvodněním, že se zvýšila cena poskytovaných služeb. Má na to pronajímatel právo? A musíte takto zvýšené zálohy platit?

Celý článek

31. 03. 2022 Daň z příjmů fyzických osob při směně družstevních bytů

Kategorie: Tipy pro vás , Nemovitosti Autor: Jan Bürger, Martin Švalbach

Situace:
Před rokem jste koupili dvě bytové jednotky v družstevním vlastnictví za cenu 6 milionů korun (předmětem vlastnictví jsou zde členské podíly v bytovém družstvu, vysvětlení pojmů najdete v blogovém článku zde). Nyní mají členské podíly hodnotu 8 milionů. Oba byty / podíly máte v úmyslu směnit za byt v osobním vlastnictví v hodnotě 11 milionů korun, s doplatkem 3 miliony korun. V novém bytě se chystáte bydlet. Budete platit daň z příjmů fyzických osob?
Na družstevních bytech vázne nesplacená anuita, hraje tato skutečnost pro daňové účely nějakou roli?

Celý článek

16. 09. 2021 Výpověď ze strany zaměstnance, výkon práce v pracovní neschopnosti

Kategorie: Zaměstnání , Tipy pro vás Autor: Tereza Erényi

Situace:
Jste v pracovní neschopnosti, ale zaměstnavatel po Vás přesto vyžaduje výkon práce (nemá za Vás zástup). Můžete pracovní poměr ukončit?

Celý článek

14. 09. 2021 Těhotenství a ukončení pracovní smlouvy na dobu určitou

Kategorie: Zaměstnání , Tipy pro vás Autor: Tereza Erényi

Situace:
Máte uzavřenou pracovní smlouvu na dobu určitou a za měsíc odcházíte na mateřskou dovolenou. Pracovní poměr podle smlouvy skončí v prosinci příštího roku. Zaměstnavatel se Vás nyní ptá, jakým způsobem si přejete pracovní poměr ukončit. Jaké jsou Vaše možnosti?

Celý článek

18. 05. 2021 Zajištění povinné lékařské prohlídky zaměstnance

Kategorie: Zaměstnání , Tipy pro vás Autor: Tereza Erényi

Situace:
Podle zákoníku práce je zaměstnavatel povinen mimo jiné nepřipustit, aby zaměstnanec vykonával zakázané práce a práce, jejichž náročnost by neodpovídala jeho schopnostem a zdravotní způsobilosti, která se prokazuje zdravotní prohlídkou. Jak zaměstnavatel svoji povinnost zajistí, pokud zaměstnanec zdravotní prohlídku nemá ?

Celý článek

05. 10. 2020 Směna pozemků a navazující daňové povinnosti

Kategorie: Tipy pro vás , Nemovitosti Autor: Martin Švalbach, Jan Bürger

Situace:
Jste spoluvlastníkem několika pozemků, vy i druhý spoluvlastník máte každý na pozemcích ideální podíl ve výši ½. Vztahy k pozemkům jste se nyní rozhodli přeuspořádat, a to směnou. Po směně vlastníte některé pozemky každý sám a zbylé zůstávají ve vašem podílovém spoluvlastnictví. Směna proběhla tak, aby velikost směňovaných podílů byla ve výsledku stejná a aby ani jeden z vás neplatil žádný doplatek.
Jak je to nyní s vaší povinností podat daňové přiznání, co daň z příjmů, daň z nabytí nemovité věci a daň z nemovitých věcí?

Celý článek

30. 09. 2020 Ukončení pracovního poměru před nástupem do práce

Kategorie: Tipy pro vás , Zaměstnání Autor: Tereza Erényi

Situace: 
Podepsali jste pracovní smlouvu a za týden máte nastoupit do práce. Z různých důvodů jste si ale nástup rozmysleli a rádi byste pracovní poměr ukončili ještě před nástupem. Jaké jsou možnosti?

Celý článek

21. 08. 2020 Webinář na téma automatizace právních dokumentů

Kategorie: Tipy pro vás

Online doba nabízí nové možnosti. Právě nyní  je čas seznámit se a vyzkoušet nové postupy a řešení, které nás posunou dále ve svém podnikání a umožní být na trhu více konkurenceschopný.

Celý článek