Menu

Nemovitosti

Nejnovější články

Aktualizace vzoru Dohoda o práci na dálku

06. 11. 2023 Autor: Vzorné Právo

Výpověď z pracovního poměru a pracovní neschopnost

18. 08. 2023 Autor: Jaroslav Škubal

Vyberte si správný vzor!

14. 09. 2022 Autor: Vzorné Právo

04. 07. 2022 Zvýšení cen služeb poskytovaných spolu s nájmem - lze jednostranně zvýšit zálohy?

Kategorie: Nemovitosti , Tipy pro vás Autor: Šárka Kalinová

Situace:
Bydlíte v nájemním bytě a ve smlouvě máte sjednané nejen nájemné, ale i výši záloh na služby, které pronajímatel poskytuje nájemci v souvislosti s nájmem (obvykle zejména dodávky tepla a vody, odvádění odpadních vod, odvoz komunálního odpadu, osvětlení a úklid společných částí domu, zajištění příjmu rozhlasového a televizního vysílání, provoz a čištění komínů, případně provoz výtahu – přesný rozsah závisí na situaci v domě a případném ujednání mezi nájemcem a pronajímatelem).

Nyní Vám pronajímatel poslal dopis, kterým Vám oznamuje zvýšení záloh s odůvodněním, že se zvýšila cena poskytovaných služeb. Má na to pronajímatel právo? A musíte takto zvýšené zálohy platit?

Celý článek

01. 04. 2022 Bydlení pro uprchlíky

Kategorie: Aktuality , Nemovitosti Autor: Vzorné Právo

Během března 2022 přišly do České republiky desetitisíce uprchlíků z Ukrajiny, těžce zasažené ruskou agresí započatou koncem února. Většina z nich našla dočasné bydlení a další potřebnou pomoc díky výjimečně intenzivní pomoci ze strany obrovského počtu jednotlivců, nejrůznějších institucí a státu.

Pomoci se uprchlíkům dostává často s odzbrojující rychlostí. I ve vypjaté situaci pak pomůže, pokud si strany najdou potřebný čas na zvážení svých možností a potřeb a promyšlení a dojednání podmínek pomoci / spolupráce.

Celý článek

31. 03. 2022 Daň z příjmů fyzických osob při směně družstevních bytů

Kategorie: Tipy pro vás , Nemovitosti Autor: Jan Bürger, Martin Švalbach

Situace:
Před rokem jste koupili dvě bytové jednotky v družstevním vlastnictví za cenu 6 milionů korun (předmětem vlastnictví jsou zde členské podíly v bytovém družstvu, vysvětlení pojmů najdete v blogovém článku zde). Nyní mají členské podíly hodnotu 8 milionů. Oba byty / podíly máte v úmyslu směnit za byt v osobním vlastnictví v hodnotě 11 milionů korun, s doplatkem 3 miliony korun. V novém bytě se chystáte bydlet. Budete platit daň z příjmů fyzických osob?
Na družstevních bytech vázne nesplacená anuita, hraje tato skutečnost pro daňové účely nějakou roli?

Celý článek

23. 04. 2021 Když nájemník bytu přestane platit

Kategorie: Nemovitosti Autor: Vzorné Právo

Aktuální data mluví jasně – Češi v roce 2020 hůře spláceli své dluhy a vznikaly jim i nové, například v důsledku možnosti odkladu plateb nájemného, který kvůli nečekané pandemii koronaviru loni umožnily nově přijaté zákony. Od Nového roku ale žádné další úlevy pro nájemce neplatí. Jaké jsou nyní možnosti pro vlastníky bytu nebo domu, kterým jejich nájemník přestane platit? A jak situaci začít řešit, než dluh výrazně naroste?

Celý článek

04. 02. 2021 Přiznání k dani z nemovitých věcí - letos až do 31. března

Kategorie: Aktuality , Nemovitosti Autor: Vzorné Právo

Kdo v loňském roce nabyl dům, byt, pozemek, zahradu nebo pole, musí letos podat přiznání k dani z nemovitých věcí. Lhůta pro podání přiznání každoročně končí posledního ledna – letos však vláda kvůli pandemii koronaviru umožnila podat přiznání bez sankcí o dva měsíce později. Co je třeba vědět, abyste měli podání nejpozději 31. března vzorně připravené?

Celý článek

05. 10. 2020 Směna pozemků a navazující daňové povinnosti

Kategorie: Tipy pro vás , Nemovitosti Autor: Martin Švalbach, Jan Bürger

Situace:
Jste spoluvlastníkem několika pozemků, vy i druhý spoluvlastník máte každý na pozemcích ideální podíl ve výši ½. Vztahy k pozemkům jste se nyní rozhodli přeuspořádat, a to směnou. Po směně vlastníte některé pozemky každý sám a zbylé zůstávají ve vašem podílovém spoluvlastnictví. Směna proběhla tak, aby velikost směňovaných podílů byla ve výsledku stejná a aby ani jeden z vás neplatil žádný doplatek.
Jak je to nyní s vaší povinností podat daňové přiznání, co daň z příjmů, daň z nabytí nemovité věci a daň z nemovitých věcí?

Celý článek

21. 09. 2020 Zrušení daně z nabytí nemovitých věcí u převodů uskutečněných od 1. prosince 2019

Kategorie: Nemovitosti , Aktuality Autor: Jan Bürger, Martin Švalbach

Dne 18. září 2020 podepsal prezident republiky návrh zákona o zrušení daně z nabytí nemovitých věcí (zrušení Zákonného opatření Senátu č. 340/2013 Sb.). Návrh, který procházel zákonodárným procesem od května letošního roku, tím byl nyní definitivně schválen. Zákon byl vyhlášen ve sbírce zákonů pod číslem 386 / 2020 Sb.

Celý článek

27. 08. 2020 Vzorné Právo pomáhá s realitními obchody

Kategorie: Nemovitosti Autor: Vzorné Právo

Prohlédli jste si důkladně nabídku v oblasti Nemovitosti? Až to uděláte, můžete být příjemně překvapeni. Momentálně 43 vzorů rozdělených do tří skupin (balíčků) pokrývá širokou škálu problematiky týkající se realitních obchodů, nájmů a podnájmů a obecně nakládání s nemovitostmi a družstevními byty. Vzory nabízejí komfort, kterého prostřednictvím obvyklých statických vzorů téměř nelze dosáhnout.

Celý článek

29. 06. 2020 Zákonné předkupní právo spoluvlastníků od 1. července 2020 značně omezeno

Kategorie: Nemovitosti , Aktuality Autor: Karolína Křešová

S účinností od poloviny roku 2020 se prostřednictvím novely občanského zákoníku do českého právního řádu vrací liberální pojetí práv spoluvlastníků nemovitostí, kdy spoluvlastníci se svým podílem mohou volně disponovat, aniž by jej museli předem nabízet ostatním spoluvlastníkům. Výjimkou zůstává situace, kdy spoluvlastnictví vzniklo na základě právní skutečnosti mimo vůli spoluvlastníků (zejména děděním). 

Co změna zákona pro spoluvlastníky nemovitosti znamená a jak se jich dotkne?

Celý článek

03. 04. 2020 Dát či nedat, to je, oč tu běží

Kategorie: Nemovitosti Autor: Martin Švalbach, Jan Bürger

Možná to vypadá, jakoby virus a pandemie, kterou způsobil, zasáhly a dramaticky proměnily všechny aspekty našeho života. Ale pod povrchem život pulsuje dál. Dál prožíváme své osobní příběhy, dál řešíme rodinné vztahy, staráme se o majetek, myslíme na budoucnost.

A dál platíme daně.

Celý článek