Menu

Podnikání

Nejnovější články

Aktualizace vzoru Dohoda o práci na dálku

06. 11. 2023 Autor: Vzorné Právo

Výpověď z pracovního poměru a pracovní neschopnost

18. 08. 2023 Autor: Jaroslav Škubal

Vyberte si správný vzor!

14. 09. 2022 Autor: Vzorné Právo

25. 09. 2023 Prohlášení členů volených orgánů obchodní korporace - aktualizované vzory

Kategorie: Podnikání , Aktuality Autor: Vzorné Právo

V polovině letošního roku došlo ke změně zákonné úpravy podmínek, za kterých může fyzická osoba vykonávat funkci člena voleného orgánu obchodní korporace. Dosud byly potřebné podmínky stanoveny občanským zákoníkem (OZ), zákonem o obchodních korporacích (ZOK) a zákonem o živnostenském podnikání. Nyní byla zrušena úprava odkazující na zákon o živnostenském podnikání a úprava tam obsažená se přesunula do § 46 a § 46a ZOK.

V souvislosti s touto změnou jsme na Vzorném Právu aktualizovali vzory Prohlášení jednatele (v kategorii Pečuji o společnost s ručením omezeným) a Prohlášení člena voleného orgánu (v kategorii Pečuji o akciovou společnost).

Celý článek

01. 02. 2023 Datové schránky od 1. 1. 2023 povinné pro všechny OSVČ a všechny právnické osoby

Kategorie: Podnikání , Aktuality Autor: Vzorné Právo

K 1. 1. 2023 nabyla účinnosti další novela zákona č. 300/2008 Sb., o elektronických komunikacích, na jejímž základě jsou v období od ledna do konce března 2023 datové schránky zřizovány povinně velkému množství fyzických i právnických osob, které dosud datové schránky mít nemusely. Komu letos stát zřídil nebo brzy zřídí datovou schránku, jak zřízení datové schránky probíhá a na co si dát v souvislosti s datovou schránkou pozor?

Celý článek

20. 01. 2022 Máte datovou schránku? Pravidelně ji kontrolujte

Kategorie: Podnikání , Aktuality Autor: Vzorné Právo

S prvním lednem roku 2022 nabyla účinnosti novela zákona č. 300/2008 Sb., o elektronických komunikacích, která zavedla mimo jiné tzv. fikci doručení i pro soukromoprávní komunikaci realizovanou prostřednictvím datové schránky. Co to pro majitele datové schránky znamená?

Celý článek

23. 06. 2021 Parádně připravená valná hromada společnosti s ručením omezeným

Kategorie: Podnikání Autor: Vzorné Právo

Červen a začátek letních prázdnin jsou každoročně dobou konání valných hromad. Nabízíme vám proto znovu obrazový návod, jak při svolání a řízení valné hromady neudělat chybu.

Celý článek

26. 03. 2021 Udělej to vzorně! - Smlouva o dílo v obraze

Kategorie: Podnikání Autor: Vzorné Právo

Co by měl mít společného Váš budoucí pracovní stůl (pokud jej nekoupíte z druhé ruky nebo si jen neodvezete z obchodu s nábytkem) s akváriem na míru vyrobeným tak, aby se Vám vešlo do kanceláře nebo třeba s elektroinstalací Vaší budoucí nové provozovny? Správně - to vše by mělo vzniknout na základě smlouvy o dílo.  Smlouvy dobře připravené, aby fungovala nejen za ideálních podmínek, kdy se vše podaří napoprvé, ale i v případě, že věci poběží mimo plán. 

Ke vzoru smlouvy o dílo Vám v článku níže nabízíme obrazový návod, jak při vytváření smlouvy postupovat. 

Celý článek

26. 01. 2021 Parádně připravená valná hromada společnosti s ručením omezeným

Kategorie: Podnikání Autor: Vzorné Právo

V důsledku novely zákona o obchodních korporacích účinné od ledna 2021 došlo k řadě změn, které ovlivní podobu společenských smluv většiny společností. Čas přizpůsobit smlouvy novým pravidlům mají společnosti do konce tohoto roku. Podrobnosti k novele zákona o obchodních korporacích nabízíme v článcích zde a zde.

Pokud vaše společnost s ručením omezeným schvaluje změny společenské smlouvy na valné hromadě, určitě oceníte návod, jak při svolání a řízení valné hromady neudělat chybu.

Celý článek

25. 01. 2021 Program COVID - Nájemné - Výzva 3

Kategorie: Aktuality , Podnikání Autor: Vzorné Právo

Dne 15. 1. 2021 zveřejnilo Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) třetí výzvu k vládnímu programu COVID – Nájemné, jejímž cílem je opět poskytnout podporu podnikatelům provozujícím maloobchodní podnikatelskou činnost - prodej zboží nebo poskytování služeb zákazníkům v provozovnách, kterým bylo na základě krizových opaření vlády přijímaných ode dne 14. prosince 2020 do data vyhlášení výzvy 3 zakázáno nebo omezeno poskytování služeb zákazníkům nebo prodej zboží v těchto provozovnách, čímž jim byla snížena schopnost generovat tržby a platit nájemné. Tato výzva 3 však na rozdíl od předchozích dvou umožňuje žádat o podporu na nájemné i podnikatelům, kteří nemuseli své provozovny uzavírat, pokud prokáží pokles tržeb o alespoň 66 % v porovnání se stejným obdobím v roce 2019, a také nájemcům, kteří jsou s pronajímatelem spřízněni

 Podpora je určena na úhradu části nájemného za období od 1. 10. do 31. 12. 2020. Podpora bude vyplácena, stejně jako u obou předchozích výzev, na základě žádosti nájemců.

Celý článek

18. 12. 2020 Novela ZOK účinná od 1. 1. 2021 – AKCIOVÁ SPOLEČNOST

Kategorie: Aktuality , Podnikání Autor: PRK Partners

Na Nový rok, 1. ledna 2021 nabývá účinnosti novela zákona o obchodních korporacích („novela ZOK"). Z obsahu Vzorného Práva se novela dotkne vzorů z kategorie „Pečuji o společnost s ručením omezeným“ a „Pečuji o akciovou společnost“. Vzorné Právo je na změnu připraveno a jako ostatně vždy, i k 1. 1. 2021 budou texty všech vzorů odpovídat platnému právu, v tomto případě požadavkům novely.

Jako poslední ze série článků nabízíme přehled změn týkajících se akciové společnosti. Budeme se věnovat především významné změně v monistické struktuře akciové společnosti (zrušení institutu statutárního ředitele), změnám týkajícím se valné hromady a změnám akcií. Změny týkající se obecně orgánů společností a rozdělování a výplaty zisků a jiných vlastních zdrojů jsme již shrnuli zde.

Celý článek

15. 12. 2020 Novela ZOK účinná od 1. 1. 2021 – SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM

Kategorie: Aktuality , Podnikání Autor: PRK Partners

Přímo na Nový rok, dne 1. ledna 2021, nabyde účinnosti rozsáhlá novela zákona o obchodních korporacích ("ZOK"). Z obsahu Vzorného Práva se novela dotkne vzorů z kategorie „Pečuji o společnost s ručením omezeným“ a „Pečuji o akciovou společnost“. Vzorné Právo je na změnu připraveno a jako ostatně vždy, i k 1. 1. 2021 budou texty všech vzorů odpovídat platnému právu, v tomto případě požadavkům novely.

Než se tak stane, nabízíme přehled změn týkajících se společnosti s ručením omezeným. Změny u akciových společností shrnujeme v článku zde a změny, které se týkají obou typů společností, v článku zde.

Celý článek

10. 12. 2020 Novela ZOK účinná od 1. 1. 2021 – ORGÁNY SPOLEČNOSTÍ A NOVÁ PRAVIDLA ROZDĚLENÍ ZISKU

Kategorie: Aktuality , Podnikání Autor: PRK Partners

Na Nový rok, dne 1. 1. 2021, nabyde účinnosti rozsáhlá novela zákona o obchodních korporacích ("ZOK"). Z obsahu Vzorného Práva se novela dotkne vzorů z kategorie „Pečuji o společnost s ručením omezeným“ a „Pečuji o akciovou společnost“. Vzorné Právo je na změnu připraveno a jako ostatně vždy, i k 1. 1. 2021 budou texty všech vzorů odpovídat platnému právu, v tomto případě požadavkům novely.

Než se tak stane, nabízíme Vám přehled změn týkajících se společnosti s ručením omezeným a společnosti akciové („společnosti“). V následujících článcích pak shrneme změny aplikované pouze na společnost s ručením omezeným a pouze na společnost akciovou.

Celý článek