Menu

Podnikání

Nejnovější články

Aktualizace vzoru Dohoda o práci na dálku

06. 11. 2023 Autor: Vzorné Právo

Výpověď z pracovního poměru a pracovní neschopnost

18. 08. 2023 Autor: Jaroslav Škubal

Vyberte si správný vzor!

14. 09. 2022 Autor: Vzorné Právo

20. 10. 2020 Program COVID - Nájemné - Výzva 2

Kategorie: Aktuality , Podnikání Autor: Vzorné Právo

Dne 16. 10. 2020 zveřejnilo Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) druhou výzvu k vládnímu programu COVID – Nájemné, jejímž cílem je poskytnout podporu podnikatelům provozujícím maloobchodní podnikatelskou činnost nebo poskytování služeb zákazníkům, kterým byl na základě usnesení č. 1021 ze dne 12. října 2020 o krizovém opatření v rámci nouzového stavu zakázán nebo výrazně omezen prodej a poskytování služeb v pronajatých provozovnách a v důsledku toho snížena schopnost generovat tržby a platit nájemné. Podpora je určena na úhradu části nájemného za období od 1. 7. do 30. 9. 2020. Podpora bude vyplácena, stejně jako u první výzvy, na základě žádosti nájemců.

Text výzvy 2 je k dispozici pod odkazem zde, průvodní text na webu MPO včetně vysvětlení zde. Žádosti je možné podávat od středy 21. 10. 2020 od 9 hodin do 4. 2. 2021, a to elektronicky přes informační systém MPO. Největší rozdíl proti první výzvě spočívá v tom, že pro účely podpory podle Výzvy 2 se nevyžaduje finanční participace pronajímatele, tj. nevyžaduje se poskytnutí slevy z nájemného.

Celý článek

24. 07. 2020 Kompenzační bonus schválen i pro tzv. dohodáře

Kategorie: Podnikání , Aktuality Autor: Jan Bürger

Parlament České republiky schválil dne 22. 7. 2020 další novelu zákona č. 159/2020 Sb., o kompenzačním bonusu, která přiznává kompenzační bonus i lidem pracujícím na základě dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti (v souvislosti s kompenzačním bonusem se společně označují jako „dohody o práci“), pokud jsou z titulu dohod o práci účastni systému nemocenského pojištění. Nárok na bonus budou mít nově i OSVČ a společníci s.r.o., kteří dosud nárok na bonus neměli právě kvůli dohodám o práci zakládajícím účast na nemocenském pojištění.

Celý článek

26. 06. 2020 Program COVID - Nájemné - aktualizováno k 26. 6. 2020

Kategorie: Podnikání , Aktuality Autor: Vzorné Právo

Dne 18. 5. 2020 schválila Vláda ČR program COVID – Nájemné, jehož cílem je poskytnout podporu podnikatelům, kterým byl zakázán prodej zboží a služeb v pronajatých provozovnách alespoň po část období od 13. 3. 2020 do 30. 6. 2020. Podporu bude stát vyplácet na základě žádosti nájemců. Výzva k podávání žádosti k programu COVID Nájemné včetně podrobností je k dispozici pod odkazem zde. Žádosti je možné podávat od pátku 26. 6. 2020 od 9 hodin, a to elektronicky přes informační systém, který je dostupný na webu www.mpo.cz. 

Celý článek

30. 03. 2020 Podepisování v době koronavirové

Kategorie: Podnikání , Aktuality Autor: Petr Bezouška

Lidé se v době koronavirové vyhýbají sociálnímu kontaktu, aby bránili šíření viru. Což je správné. Ale co když potřebují uzavřít smlouvu, pro niž je zákonem předepsána písemná forma? Samozřejmě, mohou se potkat s respirátory na obličeji a rouškami na respirátorech, s ochrannými brýlemi a s výtiskem smlouvy v jedné ruce a dezinfekcí v ruce druhé. Nejde to však jednodušeji? Jde. Existuje několik možností, jak toho dosáhnout bez současné fyzické přítomnosti obou stran.

Celý článek

23. 03. 2020 Žádost o poskytnutí náhrady škody podle krizového zákona – povinnost prokázat výši škody a související doporučení

Kategorie: Podnikání Autor: Martin Lukáč

Připravili jsme pro vás vzor Žádosti o poskytnutí náhrady škody podle § 36 zákona č. 240/200 Sb., o krizovém řízení („krizový zákon“). Dokument vytvořený podle vzoru bude vždy žádoucí konzultovat s právníkem. Ke vzoru připojujeme následující informace a doporučení.

Celý článek

16. 03. 2020 Mimořádná situace a smluvní vztahy

Kategorie: Podnikání Autor: Petr Bezouška

Šířící se nákaza a krizová opatření mají dopad na existující smluvní vztahy. Ovlivňují je různě, vždy je třeba pečlivě zkoumat nejen, co je ujednáno, ale i všechny průvodní okolnosti.

Celý článek

18. 02. 2020 Ze živnostníka společníkem

Kategorie: Podnikání Autor: Martin Švalbach, Jan Bürger

....aneb daňové aspekty převodu podnikání fyzické osoby na společnost s ručením omezeným.

V životě mnoha úspěšných živnostníků nastane chvíle, kdy začne dávat smysl převést podnikání ze živnostníka na společnost s ručením omezeným, a to z hlediska omezení rizik nesených živnostníkem, spojených s rostoucím podnikem.

Celý článek

29. 11. 2019 Žaloba na neplatnost usnesení valné hromady - aktualizováno k 1.1.2021

Kategorie: Podnikání Autor: Bohumil Havel

Řízení a správa kapitálové společnosti nejsou samy o sobě jednoduchou záležitostí. Jedná se o proces upravený jak zákonem, tak zakladatelským právním jednáním (stanovy, společenská smlouva, zakladatelská listina), případně dalšími vnitřními pravidly kapitálové společnosti. Uplatňuje se přitom zásada autonomní samosprávy, a tedy se očekává aktivita a iniciativa jednotlivých členů orgánů či společníků (akcionářů). 

Celý článek

09. 09. 2019 Proč na Vzorném Právu nenajdete vzory pro insolvenční řízení

Kategorie: Podnikání Autor: Bohumil Havel

Možná se ptáte, proč Vzorné Právo nenabízí vzory využitelné pro insolvenční řízení, když složitější a sofistikovanější vzory např. pro zřízení obchodní společnosti nabídka Vzorného Práva obsahuje.

Celý článek