Menu

Zaměstnání

Nejnovější články

Aktualizace vzoru Dohoda o práci na dálku

06. 11. 2023 Autor: Vzorné Právo

Výpověď z pracovního poměru a pracovní neschopnost

18. 08. 2023 Autor: Jaroslav Škubal

Vyberte si správný vzor!

14. 09. 2022 Autor: Vzorné Právo

06. 11. 2023 Aktualizace vzoru Dohoda o práci na dálku

Kategorie: Aktuality , Zaměstnání Autor: Vzorné Právo

V souvislosti s novelou zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, provedenou zákonem č. 281/2023 Sb., jsme aktualizovali vzor Dohody o práci na dálku (dříve Dohoda o práci z domova). 

Celý článek

18. 08. 2023 Výpověď z pracovního poměru a pracovní neschopnost

Kategorie: Tipy pro vás , Zaměstnání Autor: Jaroslav Škubal

Situace: 
Jste zaměstnanec a zaměstnavateli jste podal písemnou výpověď z pracovního poměru. Během výpovědní doby ale musíte nastoupit do nemocnice k operaci a ocitnete se v pracovní neschopnosti. Co udělat, aby se Vám výpovědní doba neprodloužila o dobu pracovní neschopnosti? 

Celý článek

16. 06. 2022 Zapojte mládež - i letos o prázdninách

Kategorie: Zaměstnání , Aktuality Autor: Vzorné Právo

Za čtrnáct dní skončí většině studentů školní rok, po dvou nestandardních letech rok z těch normálnějších. Pro část studentů letní prázdniny představují příležitosti si přivydělat a získat pracovní zkušenosti, zaměstnavatelům studenti zase pomohou pokrýt zvýšenou potřebu pracovních sil.

Jaká jsou ale pravidla zaměstnávání pracovníků mladších 18 let? Ve dnešním článku znovu publikujeme loňský obrazový průvodce zaměstnáváním mladistvých a nabízíme vzory s variantami i pro mladistvé zaměstnance. 

Řešíte-li nyní nikoli uzavření, ale naopak ukončení pracovněprávního vztahu, přečtěte si náš starší, ale stále aktuální článek plný užitečných tipů a vzorů. 

Přejeme Vám pěkné léto.

Celý článek

23. 03. 2022 Nová pravidla zaměstnávání občanů Ukrajiny v důsledku války na Ukrajině

Kategorie: Zaměstnání , Aktuality Autor: Vzorné Právo

Dne 21. března 2022 nabyly účinnosti dva zákony, které umožňují občanům Ukrajiny, prchajícím před ozbrojeným konfliktem probíhajícím na území jejich státu, volný přístup na trh práce v České republice. Jedná se o zákon č. 65/2022 Sb., o některých opatřeních v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace, podle něhož získávají občané Ukrajiny a někteří cizinci na území České republiky dočasnou ochranu (viz dále), a zákon č. 66/2022 Sb., o opatřeních v oblasti zaměstnanosti a oblasti sociálního zabezpečení v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace. Oba zákony mají v tuto chvíli účinnost omezenou do 31. března 2023.

Celý článek

16. 09. 2021 Výpověď ze strany zaměstnance, výkon práce v pracovní neschopnosti

Kategorie: Zaměstnání , Tipy pro vás Autor: Tereza Erényi

Situace:
Jste v pracovní neschopnosti, ale zaměstnavatel po Vás přesto vyžaduje výkon práce (nemá za Vás zástup). Můžete pracovní poměr ukončit?

Celý článek

14. 09. 2021 Těhotenství a ukončení pracovní smlouvy na dobu určitou

Kategorie: Zaměstnání , Tipy pro vás Autor: Tereza Erényi

Situace:
Máte uzavřenou pracovní smlouvu na dobu určitou a za měsíc odcházíte na mateřskou dovolenou. Pracovní poměr podle smlouvy skončí v prosinci příštího roku. Zaměstnavatel se Vás nyní ptá, jakým způsobem si přejete pracovní poměr ukončit. Jaké jsou Vaše možnosti?

Celý článek

30. 06. 2021 Zapojte mládež!

Kategorie: Zaměstnání Autor: Vzorné Právo

Dnes končí školní rok. Nadcházející letní prázdniny obvykle pro studenty středních škol představují nejen odpočinek, ale i cennou příležitost k získání prvních pracovních zkušeností.Jak postupovat, jestliže studentům - dočasným pracovníkům - ještě nebylo 18 let? Jaká mají práva a jaká pravidla musí dodržet jejich zaměstnavatelé? Dočtete se v obrazovém průvodci v našem článku. 

Celý článek

18. 05. 2021 Zajištění povinné lékařské prohlídky zaměstnance

Kategorie: Zaměstnání , Tipy pro vás Autor: Tereza Erényi

Situace:
Podle zákoníku práce je zaměstnavatel povinen mimo jiné nepřipustit, aby zaměstnanec vykonával zakázané práce a práce, jejichž náročnost by neodpovídala jeho schopnostem a zdravotní způsobilosti, která se prokazuje zdravotní prohlídkou. Jak zaměstnavatel svoji povinnost zajistí, pokud zaměstnanec zdravotní prohlídku nemá ?

Celý článek

16. 02. 2021 Zákoník práce - přehled změn k lednu 2021 a červenci 2020

Kategorie: Zaměstnání Autor: Vzorné Právo

Od 1. ledna 2021 je účinná druhá část novely zákoníku práce. Zatímco první vlna změn, která nabyla účinnosti už v červenci 2020, přinášela úpravy např. v doručování listin, letošní změny se zásadně dotkly především dvou oblastí: sdíleného pracovního místa a čerpání dovolené. 

Cílem novely je podle legislativců zejména lépe sladit rodinný a pracovní život zaměstnanců. Zákoník by však měl díky novým změnám také více odpovídat současnému trhu práce, který v loňském roce výrazně ovlivnila epidemie koronaviru.

Celý článek

16. 12. 2020 Doručování podle zákoníku práce

Kategorie: Aktuality , Zaměstnání Autor: Daniel Vejsada, Jaroslav Škubal

Zákoník práce v současné době doznává změn v souvislosti s novelou, jejíž část nabyde účinnosti k 1. lednu 2021. Část změn je účinných již od 30. července 2020 a jednou z nich je problematika doručování důležitých pracovněprávních písemností. Právě změny v této oblasti vám nyní nabízíme ve stručném přehledu.

Celý článek