Menu

Blog

Nejnovější články

Aktualizace vzoru Dohoda o práci na dálku

06. 11. 2023 Autor: Vzorné Právo

Výpověď z pracovního poměru a pracovní neschopnost

18. 08. 2023 Autor: Jaroslav Škubal

Vyberte si správný vzor!

14. 09. 2022 Autor: Vzorné Právo

18. 05. 2021 Zajištění povinné lékařské prohlídky zaměstnance

Kategorie: Zaměstnání , Tipy pro vás Autor: Tereza Erényi

Situace:
Podle zákoníku práce je zaměstnavatel povinen mimo jiné nepřipustit, aby zaměstnanec vykonával zakázané práce a práce, jejichž náročnost by neodpovídala jeho schopnostem a zdravotní způsobilosti, která se prokazuje zdravotní prohlídkou. Jak zaměstnavatel svoji povinnost zajistí, pokud zaměstnanec zdravotní prohlídku nemá ?

Celý článek

23. 04. 2021 Když nájemník bytu přestane platit

Kategorie: Nemovitosti Autor: Vzorné Právo

Aktuální data mluví jasně – Češi v roce 2020 hůře spláceli své dluhy a vznikaly jim i nové, například v důsledku možnosti odkladu plateb nájemného, který kvůli nečekané pandemii koronaviru loni umožnily nově přijaté zákony. Od Nového roku ale žádné další úlevy pro nájemce neplatí. Jaké jsou nyní možnosti pro vlastníky bytu nebo domu, kterým jejich nájemník přestane platit? A jak situaci začít řešit, než dluh výrazně naroste?

Celý článek

07. 04. 2021 Rozvod manželství

Kategorie: Rodina Autor: Vzorné Právo

Je to bohužel celkem jasné – mnohá manželství už jen těžko zvládají předlouhá protikoronavirová opatření. Zatímco v jarní karanténě se manželé častěji dokázali semknout a opatření vydržet, další lockdown trvající od podzimu už snášíme o poznání hůře. Přibývá proto i rozvodů

Pokud se to týká zrovna vás, pak nabízíme jednoduchý přehled, jak při rozvodu postupovat, a vzory, které mohou těžkou situaci aspoň trochu usnadnit.  

Celý článek

26. 03. 2021 Udělej to vzorně! - Smlouva o dílo v obraze

Kategorie: Podnikání Autor: Vzorné Právo

Co by měl mít společného Váš budoucí pracovní stůl (pokud jej nekoupíte z druhé ruky nebo si jen neodvezete z obchodu s nábytkem) s akváriem na míru vyrobeným tak, aby se Vám vešlo do kanceláře nebo třeba s elektroinstalací Vaší budoucí nové provozovny? Správně - to vše by mělo vzniknout na základě smlouvy o dílo.  Smlouvy dobře připravené, aby fungovala nejen za ideálních podmínek, kdy se vše podaří napoprvé, ale i v případě, že věci poběží mimo plán. 

Ke vzoru smlouvy o dílo Vám v článku níže nabízíme obrazový návod, jak při vytváření smlouvy postupovat. 

Celý článek

01. 03. 2021 Pohyb na území ČR v době od 1. 3. 2021

Kategorie: Aktuality Autor: Vzorné Právo

Od půlnoci na pondělí 1. března 2021 platí v ČR významné omezení svobody pohybu, a to nejprve na základě opatření vlády č. 216 ze dne 26. 2. 2021 (platilo do 21. 3.) a nyní na základě opatření č. 299 ze dne 18. března 2021.

Zakázáno je:
1) opuštění území okresu nebo hlavního města Prahy, na jehož území má člověk trvalý pobyt nebo bydliště; za bydliště se pro účely tohoto opatření považuje též vlastní rekreační objekt, pokud zde osoba pobývá ke dni nabytí účinnosti tohoto opatření a nepřetržitě poté, za podmínky současného pobytu pouze členů jedné domácnosti v takovém rekreačním objektu, a
2) vstup, pohyb a pobyt na území okresu nebo hlavního města Prahy všem, kdo nemá na území tohoto okresu nebo hlavního města Prahy místo svého trvalého pobytu nebo bydliště.

Formuláře k doložení důvodu pohybu mezi jednotlivými okresy najdete na stránkách Ministerstva vnitra. Automatizované Potvrzení zaměstnavatele o cestě do zaměstnání nabízí i Vzorné Právo. 

Celý článek

16. 02. 2021 Zákoník práce - přehled změn k lednu 2021 a červenci 2020

Kategorie: Zaměstnání Autor: Vzorné Právo

Od 1. ledna 2021 je účinná druhá část novely zákoníku práce. Zatímco první vlna změn, která nabyla účinnosti už v červenci 2020, přinášela úpravy např. v doručování listin, letošní změny se zásadně dotkly především dvou oblastí: sdíleného pracovního místa a čerpání dovolené. 

Cílem novely je podle legislativců zejména lépe sladit rodinný a pracovní život zaměstnanců. Zákoník by však měl díky novým změnám také více odpovídat současnému trhu práce, který v loňském roce výrazně ovlivnila epidemie koronaviru.

Celý článek

04. 02. 2021 Přiznání k dani z nemovitých věcí - letos až do 31. března

Kategorie: Aktuality , Nemovitosti Autor: Vzorné Právo

Kdo v loňském roce nabyl dům, byt, pozemek, zahradu nebo pole, musí letos podat přiznání k dani z nemovitých věcí. Lhůta pro podání přiznání každoročně končí posledního ledna – letos však vláda kvůli pandemii koronaviru umožnila podat přiznání bez sankcí o dva měsíce později. Co je třeba vědět, abyste měli podání nejpozději 31. března vzorně připravené?

Celý článek

26. 01. 2021 Parádně připravená valná hromada společnosti s ručením omezeným

Kategorie: Podnikání Autor: Vzorné Právo

V důsledku novely zákona o obchodních korporacích účinné od ledna 2021 došlo k řadě změn, které ovlivní podobu společenských smluv většiny společností. Čas přizpůsobit smlouvy novým pravidlům mají společnosti do konce tohoto roku. Podrobnosti k novele zákona o obchodních korporacích nabízíme v článcích zde a zde.

Pokud vaše společnost s ručením omezeným schvaluje změny společenské smlouvy na valné hromadě, určitě oceníte návod, jak při svolání a řízení valné hromady neudělat chybu.

Celý článek

25. 01. 2021 Program COVID - Nájemné - Výzva 3

Kategorie: Aktuality , Podnikání Autor: Vzorné Právo

Dne 15. 1. 2021 zveřejnilo Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) třetí výzvu k vládnímu programu COVID – Nájemné, jejímž cílem je opět poskytnout podporu podnikatelům provozujícím maloobchodní podnikatelskou činnost - prodej zboží nebo poskytování služeb zákazníkům v provozovnách, kterým bylo na základě krizových opaření vlády přijímaných ode dne 14. prosince 2020 do data vyhlášení výzvy 3 zakázáno nebo omezeno poskytování služeb zákazníkům nebo prodej zboží v těchto provozovnách, čímž jim byla snížena schopnost generovat tržby a platit nájemné. Tato výzva 3 však na rozdíl od předchozích dvou umožňuje žádat o podporu na nájemné i podnikatelům, kteří nemuseli své provozovny uzavírat, pokud prokáží pokles tržeb o alespoň 66 % v porovnání se stejným obdobím v roce 2019, a také nájemcům, kteří jsou s pronajímatelem spřízněni

 Podpora je určena na úhradu části nájemného za období od 1. 10. do 31. 12. 2020. Podpora bude vyplácena, stejně jako u obou předchozích výzev, na základě žádosti nájemců.

Celý článek

14. 01. 2021 V ROCE 2021 JEN TO NEJLEPŠÍ

Kategorie: Blog Autor: Vzorné Právo

Vážení návštěvníci a přátelé Vzorného Práva,

věříme spolu s vámi, že rok 2021 přinese do našich životů klid a hodně radosti.

Přejeme vám hodně zdraví a těšíme se, že vám i letos budeme pomáhat - prostřednictvím našich vzorů - s řešením (nejen) rutinní právní agendy.

Vaše Vzorné Právo 

Celý článek